TEDx talk Anja Kanters

Ze inspireerde bij TEDx Fryslân met haar Talk over intuïtie en ondernemerschap. Een boeiend thema, zeker uit de mond van een nuchtere leidsvrouw die graag wil winnen en een Fries hoveniersbedrijf liet uitgroeien tot een landelijke top-3-speler in de groenbranche. Wat maakt directeur Anja Kanters en haar bedrijf Donker zo gedreven?

Zien hoe het beter kan en daar naar handelen. Die drijfveer ligt – in al z’n eenvoud en kracht – ten grondslag aan de tomeloze inzet van Anja Kanters. De geboren Brabantse kwam als administratief medewerker bij het Friese Donker binnen. Negentien lentes jong en zonder kennis van het groenvak, maar met een flinke dosis nieuwsgierigheid en daadkracht. ‘Oprichter Hessel Donker zag dat en gaf me de ruimte.

 

Dankzij zijn intuïtie kon ik op de mijne varen en verder vertrouwen winnen in het familiebedrijf.’ Dat kwam van pas toen ze tien jaar later zelf algemeen directeur werd en de kans greep een nieuwe koers te varen.

 

Sindsdien is blijven verbeteren wat de leidsvrouw al meer dan dertig jaar doet bij Donker. ‘Al vraag ik me soms wel af of ik nog zo onbevangen ben als vroeger’, bekent Kanters, die net de zestig is gepasseerd. ‘Naarmate je ouder wordt, ga je meer relativeren. Ik heb geleerd van fouten en dat maakt bedachtzamer.

Bovendien zijn structuren en cijfers belangrijker geworden door de groei van het bedrijf. Om balans te vinden tussen ratio en intuïtie, ben ik me bewust dat die intuïtie dan wel ‘aan’ moet staan en voeding nodig heeft. Door mijn TEDx Talk stond ik weer bewust stil bij de momenten dat ik feilloos wist welke richting te gaan. Moest ik wel de kans krijgen natuurlijk. En omdat ik die kansen kreeg, wil ik ze ook aan anderen geven die oprecht wat willen bereiken.’

Omhoog