Green Fortune Project Bizonspoor 2

Innovatieve groene wanden

Bisonspoor, Maarssen

  • Tropische bomen markeren groene eyecatcher
  • Een van de langste groene wanden van Nederland
  • Inspiratie voor natuurinclusief bouwen

'Een gebied waarin wonen, werken, winkelen en recreatie samenkomen'

Project Bisonspoor Maarssen - Een van de langste groene wanden van Nederland

Ambitieuze renovatie met één van de langere groene wanden

Het ambitieuze renovatie- en nieuwbouwplan Bisonspoor 2020, in opdracht van de gemeente Stichtse Vecht en Bisonspoor-eigenaar Winter Trust BV omvat de renovatie, nieuwbouw en stedenbouwkundige herinrichting van winkelcentrum Bisonspoor in Maarssenbroek. Centraal in die herinrichting staat het Bisonplein, waar binnen alle bestaande en nieuwe gebouwen als ‘paviljoens’ onderdeel uitmaken van een en hetzelfde gebied; een gebied waarin wonen, werken, winkelen en recreatie samenkomen.

 

Projectdata:

Landmark in Maarssenbroek

De uitvoering van het omvangrijke project, waarbij het hele gebied ingrijpend zal veranderen, is in volle gang. Een van de toonaangevende vernieuwingen van de eerste fase betreft de aanleg van een nieuwe lobby met business center voor de kantoorgebouwen. Donker Interieur verzorgde de groeninrichting en Donker Groep-dochter Green Fortune tekende voor de imposante groenwand.

Olaf Datema is Werkvoorbereider interieurbeplanting bij Donker Interieur: “De vraag vanuit de opdrachtgever was tweeledig. In de eerste plaats moest de entree naar het business center een echte eyecatcher worden; een landmark die de toon zet voor de ondernemers en bedrijven die Bisonspoor hun thuis noemen en mensen als het ware naar binnen trekt. De lobby als toegangspoort naar de kantoren.”

Hub-functie

Tegelijkertijd heeft de lobby ook een andere functie, weet Datema: “De werk- en zitplekken zijn bedoeld om bezoekers uit te nodigen langer te blijven. Bovendien kun je er wat drinken, vergaderen en een broodje halen. Die zelfstandige hub-functie kan tot allerlei interessante kruisbestuivingen leiden. De combinatie licht én groen brengt de ruimte echt tot leven.

 

Om die landmark-functie te benadrukken, werd gekozen voor een mix van planten en een paar imposante tropische bomen, die prachtig tot hun recht komen onder het transparante dak van het business center. “Zo’n Ficus Lyrata bestel je niet even via internet,” zegt Datema. “We zijn ze samen met de architect gaan uitzoeken. Daarbij konden we overigens niet voor de allergrootste bomen gaan; uiteindelijk moesten ze wel liggend door de deuren van de lobby naar binnen.”

Project Bisonspoor Maarssen - Ontdek de mogelijkheden van een groene wand

Bent u benieuwd naar de mogelijkheden van een groene wand?

Groene wanden en gevels zijn indrukwekkend en rustgevend tegelijk. Verticaal groen veroorzaakt zowel binnen als buiten direct een prettige ruimtebeleving. Daarnaast hebben plantenwanden, hangende tuinen en plantwires nog vele andere positieve effecten.

Positieve associaties bij natuurlijke elementen

Een echte eyecatcher is de innovatieve meterslange plantenwand van Green Fortune, sinds 2019 onderdeel van Donker Groep. Eelco Schutter is Business Development Manager bij Donker Groep en oprichter van Green Fortune Nederland: “De plantenwand in de lobby van Bisonspoor is een van de langere wanden die we in Nederland hebben aangelegd. Het geeft de ruimte een spectaculair groen karakter.”

 

Maar wat doet zo’n groene wand nu precies? Schutter: “Mensen voelen zich prettig in een groene omgeving. Uit onderzoek weten we dat planten stressverlagend werken, dat we allerlei positieve associaties bij natuurlijke elementen hebben, die terug te voeren zijn op de tijd dat groen direct gelinkt was aan voedsel, water en beschutting.”

'We zijn de bomen samen met de architect gaan uitzoeken'

Project Bisonspoor - Een van de langste groene wanden van Nederland
Project Bisonspoor - Planten verhogen bijvoorbeeld de luchtvochtigheid, nemen CO2 op en ze dempen geluid
Project Bisonspoor - De plantenwand in de lobby geeft de ruimte een spectaculair groen karakter
Project Bisonspoor - Leaves only look
Project Bisonspoor - De combinatie licht én groen brengt de ruimte echt tot leven

Leaves only look

Tegelijkertijd heeft zo’n plantenwand ook grote invloed op het binnenklimaat van een ruimte: “Planten verhogen bijvoorbeeld de luchtvochtigheid, nemen CO2 op en ze dempen geluid. Al deze zaken zorgen voor een prettige ruimte waar het fijn is om te verblijven. Ook breken planten met behulp van bacteriën allerlei schadelijke stoffen af. Voorwaarde is dan wel dat ze met grond rond de wortel kunnen worden geplaatst.”

Natuurinclusief winkelcentrum

Een mooi vooruitzicht is dat Donker Groep inmiddels heeft plaatsgenomen in het bouwteam van fase twee van Bisonspoor 2020, waarbij onder meer twee grote dakterrassen van groen worden voorzien en het winkelcentrum zal worden uitgerust met een prachtig atrium dat de begane grond en de eerste verdieping met elkaar verbindt. Ook daarin zal natuurinclusief worden gebouwd. Hou de website in de gaten voor updates over onze werkzaamheden voor Bisonspoor.

 

Gerelateerd aan dit project

Contact

Neem contact met ons op voor meer informatie.

 0515 41 73 25

 

Omhoog