Groeninrichting

ING Hoofdkantoor, Amsterdam

Samenwerken, connectiviteit en innovatie: dat zijn de uitgangspunten van Cedar, het nieuwe hoofdkantoor van ING in Amsterdam Zuidoost. Benthem Crouwel Architects ontwierp een open gebouw met vijf verdiepingen dat bestaat uit twee aan elkaar gekoppelde delen, met elk een atrium. Donker Design werd uitgenodigd om haar visie te delen voor de totale groeninrichting met betrekking tot het interieur van het nieuwe hoofdkantoor. Daarbij waren duurzaamheid en verbinding belangrijke aspecten van de planvorming.

Ook geïnteresseerd in een Biophilic Design?

Voor
Voor
Ná

Uit onderzoek van onder meer de Rijksuniversiteit Groningen blijkt dat mensen zich beter voelen in een kantoor met groen. Groen verminderd ziekteverzuim, zorgt voor een betere luchtkwaliteit, vergroot de concentratie en….geeft een geluksgevoel waardoor mensen beter en vriendelijker met elkaar omgaan.

Met deze uitgangspunten is samen met Hoffman Dujardin gekeken naar de beste locaties om groen een bijdrage te leveren voor de medewerkers maar ook de bezoekers. Daarbij is met name gekozen om de vele transparante ruimtes met elkaar te verbinden en atrium en de platforms tot leven te brengen. Belangrijke aspecten zijn ook de beschikbare hoeveelheid licht en loopruimte rondom de planten zodat deze niet beschadigen of de groei belemmeren.  

Er staan uiteindelijk meer dan 600 planten in het gebouw. In de atria staan tropische bomen van meer dan zeven meter hoog. In de kantoren staan grotendeels duurzame handgemaakte plantenbakken van natuurklei. Om de beplanting nog meer aandacht te geven zijn de beplanting museaal aangelicht middels spots in de plafonds. Hiermee krijgt het groen nog meer de aandacht die het verdiend. Het gebouw en het terrein is gewaardeerd met de hoogste Breeam score; Het Outstanding certificaat.

Ideeën uitwisselen?

Wil je met een adviseur van Donker Design brainstormen over Biophilic Design? We voorzien je graag van ideeën en adviezen!

interieurbeplanting bij ing
beplanting in de kantine van ing

Gerelateerde Bophilic Design Projecten

futura biophilic design

Futura, Zoetemeer

Lochal biophilic design

LocHal, Tilburg

Bisonspoor biophilic design

Bisonspoor, Maarssen

Omhoog