Groene Bibliotheek

LocHal, Tilburg

Deze nieuwe bibliotheek moest de sociale cohesie in Tilburg stimuleren. Naast een mooie plek om boeken te lenen, te verblijven en koffie te drinken, zouden er ook flexplekken voor zzp’ers en studenten worden ingericht. Verder zou de LocHal plaats bieden aan debat en kunst. Voor de inrichting van de interieurbeplanting werd een partij gezocht die deze bijzondere station-traverse op passende wijze van groen kon voorzien. Op basis van een meervoudige uitvraag werd Donker Design in samenwerking met Donker Interieur gekozen als partner.

Ook geïnteresseerd in een Biophilic Design?

Voor
Voor
Ná

Nadat onze ontwerpers en calculators de binnenruimte secuur hadden onderzocht, werd duidelijk dat de draagconstructie van het gebouw een spectaculaire en circulaire invulling van de interieurbeplanting mogelijk maakten.

Op de open eerste en tweede etage van de ijzeren dragers hebben wij enorme plantenbakken geplaatst. Het ontwerp van de bakken is geïnspireerd op de oude treinwagons die werden gebruikt voor vervoer van grind en kolen. De bakken zijn gemaakt van de oude, houten bielzen van spoorlijnen in Europa. Mocht LocHal in de toekomst kiezen voor een nieuw interieur, dan kan het bielzen-hout een andere toepassing krijgen in bijvoorbeeld meubels.

De beplanting bestaat voor zover het aanbod dat toeliet uit biologische en in Nederland gekweekte tropische planten. Het robuuste hout van de bakken, dat vroeger de rails op goede afstand van elkaar hield voor de treinen, geeft samen met de grote bomen en planten op ongeveer tien en zestien meter hoogte, een indrukwekkende en rustgevende sfeer aan LocHal.Ideeën uitwisselen?

Wil je met een adviseur van Donker Design brainstormen over Biophilic Design? We voorzien je graag van ideeën en adviezen!

Planten in bibliotheek
Circulair ontwerp in tilburg

Gerelateerde Bophilic Design Projecten

futura biophilic design

Futura, Zoetemeer

ING biophilic design

ING, Amsterdam 

Bisonspoor biophilic design

Bisonspoor, Maarssen

Omhoog