Planten zorginstelling

7 manieren waarop binnengroen de omzet van je bedrijf verhoogt

Voor bedrijfsgroei wenden veel ondernemers zich tot marketingoplossingen en allerlei slimme gadgets. Maar een bezoek aan het tuincentrum kan minstens zo effectief zijn. Op deze 7 manieren kunnen planten namelijk bijdragen aan een omzetverhoging.

Ben je ook geïnteresseerd in groen voor jouw bedrijf?

1. Planten verhogen de productiviteit van kantoormedewerkers.
Wetenschappers uit het Verenigd Koninkrijk, Australië en Nederland voerden anderhalf jaar lang experimenten uit binnen grote bedrijfskantoren, waaronder een callcenter in Nederland. Het resultaat? Deelnemers in een ruimte met planten waren productiever dan hun collega’s in de controlegroep en rondden taken sneller af – zónder dat de kwaliteit van het werk eronder leed.

De stijging in productiviteit komt door wat in de wetenschap de attention restoration theory wordt genoemd: een theorie die stelt dat onze hersenen in een andere modus terechtkomen zodra we naar de natuur kijken. Daardoor kunnen we ons beter concentreren en neemt onze productiviteit toe.

 

2. Planten nemen stress weg bij het zorgpersoneel
Over het zorgpersoneel gesproken: zorgverleners hebben ook baat bij een groenere werkomgeving. Een ander Amerikaans onderzoek laat namelijk zien dat 79 procent van de mensen zich prettiger voelt in een groene omgeving, en dat een groene omgeving een positieve invloed heeft op stress en angst. We hebben immers allemaal liever een ontspannen dan een gestreste arts aan ons bed – al helemaal omdat de vriendelijkheid van de zorgverlener ook nog eens effect heeft op de gezondheid van de patiënt.

planten in de zorg die effect hebben op personeel

3. Groen brengt mensen in beweging
Stel, je loopt door de stad naar huis en ziet aan je linkerhand ineens een prachtig aangelegde tuin vol weelderige planten en kleurrijke bloemen. Op een bordje bij de ingang staat ‘gratis toegang’, in de vijver zwemmen een paar eenden en een stukje verderop zie je een uitnodigend bankje waar precies de zon op valt. Wend je je hoofd af en loop je verder, rechtstreeks naar huis? Of neem je een kijkje in al dat moois?

Maar weinig mensen kunnen weerstand bieden aan een nabijgelegen park of urban jungle. Zorginstellingen kunnen daar hun voordeel mee doen, want als patiënten en zorgverleners regelmatig een ommetje maken, komt dat zowel hun fysieke als hun mentale gezondheid ten goede – en daarmee ook de zorg en patiënttevredenheid. Het is niet voor niets dat de Hersenstichting er speciaal een app voor ontwikkelde.

planten in de zorg die effect hebben op personeel

4. Planten fungeren als natuurlijke airconditioners
Voor kwetsbare mensen, zoals kleine kinderen, ouderen, chronisch zieken, mensen met overgewicht en patiënten in een zorginstelling, brengt warmte grote risico’s met zich mee. Potentieel kunnen die zelfs levensbedreigend zijn.

Planten maken de warmterisico’s voor kwetsbare groepen weliswaar niet kleiner, maar hebben wél een verkoelend effect. Ze raken hun vocht namelijk kwijt door het via hun bladeren te laten verdampen, Als die nog niet zo hoog was, wordt het binnenklimaat daardoor aangenamer. Buiten zorgen bomen ervoor dat de temperatuur daalt – en die creëren natuurlijk ook nog schaduw.

5. Planten verlagen indirect de kosten
De verkoelende werking van planten reikt verder dan alleen de natuurlijke aircofunctie. Een groendak of groene gevel draagt namelijk ook bij aan de isolatiewaarde, wat weer leidt tot minder strook- en koelkosten om de binnentemperatuur te reguleren. ’s Zomers kan de warmte immers minder goed binnenkomen, en ’s winters houdt het gebouw de warmte beter vast.

Als je die kostenbesparing optelt bij het gegeven dat patiënten in een groene omgeving minder pijnmedicatie nodig hebben en eerder naar huis kunnen (zie punt 1), dan blijft er onder de streep een hoop geld over. En dat komt de zorg alleen maar ten goede.

Ideeën uitwisselen?

Wil je met een adviseur van Donker brainstormen over groenoplossingen voor de zorg? We voorzien je graag van ideeën en adviezen! Laat hieronder jouw gegevens achter.

Aaltjes in de strijd tegen de eikenprocessierups
Lint met daarop de tekst; Pas op eikenprocessierupsen!
Omhoog