©Egbertdeboer.Com 20210304 01836LR 72Dpi SQ

Een groen gemeentehuis

Gemeentehuis, Dronten

  • Regionale samenwerking
  • Bijzondere publiekstrekker
  • Innovatief, esthetisch en gezond
Gemeentehuis Dronten - groene wand

Een gezondere omgeving

Hoe veranderen we een verouderd, kil pand naar een moderne, groene ontvangst- en werkplek die de sfeer ten goede komt en zorgt voor een gezondere omgeving? In opdracht van de gemeente Dronten, naar idee van architectenbureau INBO, ontwierp Donker een groene wand in het atrium van het verbouwde gemeentehuis in Dronten.

Ben je ook geïnteresseerd in interieurbeplanting?

 

Een jarenlange band

Voor de grootschalige renovatie van haar gemeentehuis hield de gemeenteraad van Dronten een noemenswaardige filosofie in haar achterhoofd: er moeten zoveel mogelijk bedrijven die aan de verbouwing bijdragen uit Dronten en omgeving komen. Daarmee vloeit een aanzienlijk deel van de uitgaven terug in de lokale economie. Inmiddels zijn er 17 lokale bedrijven bij de verbouwing betrokken, waaronder Donker.

 

Onderdeel van de plannen van architectenbureau INBO was een groene wand vol planten in de hal van het gemeentehuis. Die gunde de opdrachtgever aan Donker. Hoewel van oorsprong een Fries bedrijf, kent Donker een lange geschiedenis en sterke band met Dronten. Tussen beiden zit een historie van meer dan veertig jaar. Het was al in 1978 dat het bedrijf haar tweede vestiging opende, in de stad Dronten. Donker is er nooit meer vertrokken.

Gemeentehuis, Dronten - Een imposante groene wand als hart van het gemeentehuis.
Gemeentehuis, Dronten - De groene wand zorgt voor een gezonde werkomgeving.
Gemeentehuis, Dronten - De groene wand dient als grote publiekstrekker.

Een bijzondere eyecatcher

Van begane grond tot de derde verdieping: de groene wand moet een bijzondere publiekstrekker worden in het verbouwde gemeentehuis. ,,De wand werd bedacht met input van de medewerkers. Het was namelijk een kil, grijs gebouw zonder planten’’, vertelt projectleider Pieter Kruistum.

 

De groene wand van 16 x 5 meter is straks vanuit bijna het hele pand te zien. Deze loopt via het trappenhuis omhoog. Een spectaculair gezicht. Om die verticale tuin te realiseren, maakt Donker Groep gebruik van haar eigen Green Fortune oplossing. Een voorzetwand met daarvoor een zelfontwikkelde plant wall: een textielwand met een ingebouwd irrigatiesysteem en ingenaaide vakjes, vertelt Eelco Schutter, expert groene wanden van Donker. In een vakje past een plant met kluit, met tot wel 25 vakjes per vierkante meter. De planten die Donker gekozen heeft voor dit ontwerp bestaan uit verschillende soorten groentinten en bladvormen, zodat er een natuurlijk geheel ontstaat.

Een prettige werkomgeving

Naast dat het een spectaculair gezicht is, zorgt de groene wand ook voor een prettigere werkomgeving. Uit onderzoek blijkt dat groen een positieve impact heeft de gezondheid van mensen, legt Schutter uit. Zo werkt het stressverlagend en ontspannend.

 

Bovendien heeft de groene wand een positief effect op het binnenklimaat van het pas vernieuwde gemeentehuis van Dronten, aldus de expert groene wanden. Bacteriën rond de wortels breken achtergebleven bouwstoffen sneller af. Verdamping vanaf het bladoppervlak zorgt daarnaast een verhoogde luchtvochtigheid in het gebouw. En niet geheel onbelangrijk: de groene wand heeft een dempende werking op geluid, dat zorgt voor een betere akoestiek.

Ideeën uitwisselen?

Wil je met een adviseur van Donker Interieur brainstormen over binnenbeplanting? We voorzien je graag van ideeën en adviezen! Laat hieronder jouw gegevens achter.

 

Groen in een gemeentehuis
Groen heeft een positief effect op het binnenklimaat van dit gemeentehuis in dronten

Bekijk ook deze interieurbeplantingprojecten!

  

ING Hoofdkantoor Cedar

  

Winkelcentrum Bisonspoor

  

Hogeschool NHL Stenden

Omhoog