Aanleggen valondergrond

Aanleg en onderhoud van valondergrond

De verschillende type valondergronden worden met name toegepast op openbare en particuliere speel- en sportplaatsen door gemeenten, verenigingen, vakantieparken en andere organisaties die een mooie speelplek willen creëren. Daarbij zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden.

Interesse in onze Ondergronden Catalogus?

Nationale & Europese eisen

Voorop staat natuurlijk de veiligheid van de gebruikers. Deze kan – ook juridisch - worden gewaarborgd door te voldoen aan nationale en Europese eisen. Er zijn strenge normen op het gebied van valhoogte, ondergrond en de samenstelling van het materiaalgebruik. De beheerder van een speelplaats is verantwoordelijk voor het aanbrengen van een juiste ondergrond, overeenkomstig de NEN-EN-1167 en 1177 norm.

Deze norm schrijft voor dat alle speeltoestellen met een valhoogte hoger dan 60 centimeter voorzien moet worden van een valdempende ondergrond. Dit geldt zowel voor de openbare ruimte, maar ook op particulier terrein, zoals een vakantiepark of een restaurant. Deze normen worden voortdurend aangescherpt. Goede kennis van zaken en jarenlange ervaringen met certificering voorkomen veel aanpassingen, bijkomende kosten en vooral onnodige ongelukken inclusief juridische nasleep.

Download onze whitepaper!

Ondergronden kunnen tegen stootje. Ze bezitten dempende eigenschappen die ervoor zorgen dat valbewegingen worden opgevangen. Ook zijn ze naadloos waardoor ze voor iedereen toegankelijk zijn. Wil je álles weten over ondergronden? Download dan onze gratis whitepaper. 

Onderhoud Valondergrond

De hoogwaardige ondergronden kenmerken zich doordat ze lang meegaan en onderhoudsvriendelijk zijn. Hoewel het voor de levensduur helemaal niets uitmaakt, is het wel verstandig om rubbervloeren jaarlijks te laten schrobben. Dan blijven de kleuren optimaal behouden. Hetzelfde geldt voor grind- en kurkvloeren. Aan kunstgras moet wel regelmatig zand worden toegevoegd zodat de vezels rechtop blijven staan.

Onderhouden valondergrond

Planning

Het ontwerp wordt door een architect of ontwerper gemaakt, eventueel in samenspraak met een specialist op het gebied van ondergronden. Hoe lang dit proces duurt, hangt af van de complexiteit van de gewenste oplossing en het aantal betrokkenen.

Zodra het ontwerp beschikbaar is, kan de opdracht binnen zes weken worden gerealiseerd en opgeleverd. Vervolgens moeten materialen worden verzameld en werkzaamheden worden ingepland. De daadwerkelijke realisatie duurt één tot meerdere dagen, afhankelijk van het type ondergrond en het aantal kleuren dat wordt gestort. Vervolgens moeten nog één tot twee dagen droogtijd worden gerekend voordat het project daadwerkelijk kan worden opgeleverd. Hybride gras mag pas twee maaibeurten (tenminste twee weken) na aanleg worden betreden zodat het de gelegenheid heeft om te groeien.

Ideeën uitwisselen

Wil je met een adviseur van Donker brainstormen over de mogelijkheden van onze ondergronden? We voorzien je graag van ideeën en adviezen. Laat hieronder jouw gegevens achter.

 

Omhoog