Circulaire shockpads ondergrond

Duurzame Valondergronden

Het is cruciaal dat er valondergonden worden gekozen die toekomst hebben. Dat betekent dat ze lang meegaan, dat materialen geen schade veroorzaken aan de omgeving en de gebruikers en dat ze op hoogwaardige wijze kunnen worden hergebruikt. Gezien de lange levensduur en de onderhoudsvriendelijke eigenschappen van de materialen voldoen hoogwaardige ondergronden helemaal aan deze eisen.

Interesse in onze Ondergronden Catalogus?

Gratis Sample Box!

Met deze samples krijg je een goed beeld van onze ondergronden Flexis rubbervloer, Softbark rubbermulch, Corkeen Play kurkvloer en Terragryn grindvloer.

Circulaire ondergronden

Daarnaast scoren ze hoog op het gebied van circulariteit, een methode om het gebruik van nieuwe grondstoffen zoveel mogelijk te beperken en gebruikte grondstoffen zo hoogwaardig mogelijk in te zetten. Deze manier van werken vergt wel een andere aanpak die al in de ontwerpfase rekening houdt met een latere toepassing.

Cruciaal daarbij is dat verschillende materiaalstromen later zoveel mogelijk apart kunnen worden verwerkt. Dat betekent bijvoorbeeld in het geval van kunstgras dat de backing, het net waarop de vezels zijn geweven, net als de vezels uit kunststof bestaat. In dit geval kan de hele mat aan het einde van de levensduur worden verwerkt en hergebruikt.

Duurzame ondergronden

Materialencyclus

De toplaag bestaat uit nieuw EPDM-rubber, omdat met hergebruikt rubber niet kan worden voldaan aan de strenge eisen op het gebied van toxische materialen. De onderlaag kan wel van oude autobanden worden gemaakt, omdat de strenge eisen alleen gelden op basis van huidcontact, de onderlaag wordt geheel afgesloten door de toplaag. Gebruikers zullen de onderlaag nu eenmaal niet aanraken.

Bij een toekomstig project wordt de oude rubbervloer als onderlaag gebruikt, er wordt alleen een nieuwe toplaag gebruikt. Door het ontwerp en eindverwerking slim in te richten, kan het gebruik van nieuwe grondstoffen tot een minimum worden beperkt. Zo wordt de materialencyclus zo veel mogelijk gesloten.

Circulaire shockpads

Ook de shockpads, die onder de toplaag worden gelegd als valdemping, zijn geheel circulair. Sinds 1 januari 2021 is het namelijk verplicht om ingeleverde matrassen te recyclen. Aangezien er jaarlijks in Nederland zo’n 1,5 miljoen matrassen worden afgedankt, komt er veel materiaal vrij.

Het foam uit de matrassen wordt versnipperd, samengebonden, gestoomd, geperst en gedroogd. Vervolgens worden er shockpads uit gesneden. Omdat per gemeente matrassen worden opgehaald, is het mogelijk om ook lokaal afgedankte matrassen weer onder speeltoestellen te leggen. Nog een voorbeeld van een gesloten materialencyclus!

Materiaal herkomst

Een aspect waar nog grote stappen in kunnen worden gezet, is de herkomst van het materiaal. De optimale bron is biobased, dat wil zeggen dat het direct of indirect uit de natuurlijke oorsprong komt waardoor er geen vervuilend productieproces aan ten grondslag ligt. Kurk is op dit moment het beste hoogwaardige biobased materiaal voor ondergronden. Het slaat zelfs CO2 op en groeit daarnaast na de oogst weer terug. Tijdens een gemiddeld leven van 200 jaar kan de kurkeik 15 tot 18 keer worden geschild.

rubbervloer leidsche rijn

Download onze whitepaper!

Valondergronden kunnen tegen stootje. Ze bezitten dempende eigenschappen die ervoor zorgen dat valbewegingen worden opgevangen. Ook zijn ze naadloos waardoor ze voor iedereen toegankelijk zijn. Wil je álles weten over valondergronden? Download dan onze gratis whitepaper. 

Ideeën uitwisselen

Wil je met een adviseur van Donker brainstormen over de mogelijkheden van onze ondergronden? We voorzien je graag van ideeën en adviezen. Laat hieronder jouw gegevens achter.

 

Omhoog