Mogelijkheden valondergronden

Afhankelijk van de behoefte zijn er uiteenlopende soorten valondergronden beschikbaar. Zo zijn er rubbervloeren, rubber-mulch, kurkvloeren en hybride kunstgras. We zetten de mogelijkheden op een rij.

Interesse in onze Ondergronden Catalogus?

Valondergrond voor een basisschool

Rubbervloeren

Er is geen ondergrond die zoveel mogelijkheden biedt als Flexis rubbervloeren. Deze ondergrond wordt gemaakt van rubberkorrels die worden gebonden met een bindmiddel. Doordat de korrels beschikbaar zijn in een uitgebreid palet aan kleuren en in allerlei mixvormen, is het mogelijk om verschillende (2D en 3D) tekeningen en kleurovergangen, zoals bij deze vulkaan, te maken. Ook kunnen 2D en 3D speelaanleidingen worden uitgewerkt. Bovendien is het mogelijk om het materiaal verticaal aan te brengen. Weliswaar verliest het dan de dempende functie, maar het biedt wel een consistente uitstraling.

Dit type ondergrond onderscheidt zich door het slijtvaste en onderhoudsvriendelijke karakter. Om vuilvorming te voorkomen, is het raadzaam om de ondergrond jaarlijks te reinigen. De ondergrond gaat daarnaast gerust 10 tot 15 jaar mee, daarna wordt het weer hergebruikt. Gezien de levensduur en de lage onderhoudskosten is de hogere aanlegprijs acceptabel.

Download onze whitepaper!

Valondergronden kunnen tegen stootje. Ze bezitten dempende eigenschappen die ervoor zorgen dat valbewegingen worden opgevangen. Ook zijn ze naadloos waardoor ze voor iedereen toegankelijk zijn. Wil je álles weten over valondergronden? Download dan onze gratis whitepaper. 

Rubbermulch

Rubbermulch wordt net als de korrels gemaakt van gekleurd EPDM rubber terwijl de onderlaag eveneens uit hergebruikte autobanden bestaat. De eigenschappen zijn in grote lijnen vergelijkbaar met gewone rubberondergronden. Het verschil is dat het materiaal grover wordt versneden waardoor de textuur eveneens grover is.

Dit is interessant voor projecten waar de ondergrond natuurlijk moet ogen, maar waar de schokdempende en onderhoudsvriendelijke kwaliteiten van rubber gevraagd worden. Om die reden wordt deze ondergrond ook wel als rubber schors beschreven. Het wordt onder meer toegepast op speelplaatsen, hardlooppaden (Finse pistes), urban sports-terreinen en dakterrassen.

Kurkondergrond

Kurk vormt een naadloze ondergrond die dankzij het lage soortelijk gewicht, de natuurlijke uitstraling en de veerkrachtige werking een uitstekende oplossing kan bieden. Dit materiaal kennen we natuurlijk als dop op wijnflessen, maar is ook bijzonder geschikt als ondergrond. Het wordt gemaakt van de schors van de kurkeik die tijdens zijn levensduur van gemiddeld 200 jaar 15 tot 18 keer wordt gestript.

Het materiaal is zo licht, omdat het uit een bijenkorfachtige structuur bestaat van microscopische cellen die zijn gevuld met een gas. Dit zijn als het ware kleine kussentjes die zorgen voor de elastische kenmerken. Bovendien is kurk slijtvast, thermisch en geluidsisolerend, niet brandbaar en heeft de vloer een uitstekend drainerend vermogen. Ook warmt het tot 20% minder op dan de omgeving waardoor het ook op hete dagen een prettige ondergrond vormt. Tenslotte wordt CO2 in het materiaal opgeslagen waardoor het een klimaatpositief product is.

Hybride gras

Hybride gras is een combinatie van natuurgras en kunstgras dat bijzonder geschikt is op plekken waar natuurgras geen kans van slagen heeft vanwege intensief gebruik. Denk bijvoorbeeld aan speelheuvels en trapvelden. Deze ondergrond bestaat uit een netstructuur backing met kunststof vezels waar natuurgras tussendoor kan groeien. Onder het hybride gras kunnen, net als bij kunstgras, naar behoefte ook shockpads worden geïnstalleerd voor schokdemping. Dit maakt de oplossing ideaal voor speelplekken en andere plekken waar valdemping nodig is.

Kunstgras

Kunstgras is amper van echt gras te onderscheiden, maar heeft een aantal belangrijke voordelen ten opzichte van de natuurlijke variant. Het belangrijkste voordeel is dat de vezels niet zo snel slijten als natuurgras waardoor het geschikt is voor plekken waar de ondergrond zo intensief wordt benut dat het niet kan herstellen. Denk bijvoorbeeld aan speelheuvels en trapveldjes.

Onder het kunstgras kan, anders dan bij natuurgras, bovendien een valdempende ondergrond van shockpads wordt gelegd zodat kunstgras ook kan dienen als valondergrond in een speelterrein. Deze shockpads zijn gemaakt van gerecyclede matrassen. De toplaag van kunstgras is daarnaast geheel recyclebaar zodat het aan het einde van de levensduur kan worden verwerkt tot nieuwe producten, zoals picknickbanken. Het doel is het maken van kunstgras van oud kunstgras.

Grindvloer

Naadloze grindvloeren zijn waterdoorlatende verhardingen en vormen een duurzaam en onderhoudsarm product. Het wordt gemaakt van grind of split dat op locatie wordt gebonden met een polyurethaan bindmiddel. Het is bijzonder geschikt voor tuinen en terreinen, wandelpaden, boomspiegels en fietspaden. Omdat een grindvloer geen valdemping biedt, is het voor een speelterrein minder geschikt. Net als bij rubbervloeren bestaat de mogelijkheid om kleuren toe te passen.

Ideeën uitwisselen

Wil je met een adviseur van Donker brainstormen over de mogelijkheden van onze ondergronden? We voorzien je graag van ideeën en adviezen. Laat hieronder jouw gegevens achter.

 

Omhoog