Hittestress

Onze zomers worden steeds warmer door klimaatverandering en daardoor krijgen we in de toekomst vaker te maken met hittegolven. Vaak gaat dat gepaard met hittestress. Dit heeft een grote impact op onze samenleving, van slapeloosheid tot ernstige gezondheidsproblemen. Maar ook slechtere leer- en werkprestaties, slechtere luchtkwaliteit en een hoger energieverbruik.

Wij werken in onze landschapsontwerpen met de regels van de natuur. De oplossing ligt dan voor ons ook voor de hand: méér groen & water en minder asfalt & beton.

Hulp nodig met hittestress?

Landschapsontwerp met de regels van natuur

Hittestress oplossingen

Om hittestress te voorkomen biedt Donker Design oplossingen, méér groen & water en minder asfalt en beton:

Onze aanpak voor hittestress

Donker Design ontwerpt oplossingen waarin we de regels van de natuur hanteren. Dit doen we voornamelijk  met groen. Groen absorbeert minder warmte dan verharding, geeft schaduw en zorgt voor verdamping, wat verkoelend werkt. Groen in combinatie met waterpartijen zorgen ook voor afkoeling. 

Vooral bomen vervullen een bijzondere rol bij het tegengaan van teveel hitte. Het type en de plaats van bomen ten opzichte van zon en wind is daarbij wel belangrijk, zo hebben loofbomen met grote kruinen het grootste effect. En misschien wel het belangrijkste; de bodem moet vitaal zijn voor bomen. Door de juiste groeiplaats te prepareren, kan de levensduur en de conditie van een boom sterk worden verbeterd.

Parken en verticaal groen zijn ook erg belangrijk in het tegengaan van hittestress. In parken kan het wel twee graden koeler zijn dan in de rest van de stad en ze worden ook wel “cool island” genoemd. Een groene gevel op een gebouw kan op zijn beurt warmte absorberen om de binnentemperatuur te laag te houden. 

Het hitte eiland effect

Hittestress komt vaker voor in stedelijk dan in landelijk gebied. Steden bestaan namelijk voor een groot deel uit asfalt en beton, en dat zijn materialen die warmte vasthouden. Dit noemen we het hitte eiland effect. Dat wordt nog eens versterkt door de warmte die vrijkomt door bijvoorbeeld verkeer en airco’s die warmte afstaan aan de buitenlucht. Ten slotte is er in de stad minder wind, water en groen die zorgen voor verkoeling. Het verschil in temperatuur tussen landelijk en stedelijk gebied kan met gemak oplopen tot 7 graden.

Hoe meer asfalt en beton, en hoe minder groen en water, hoe erger het hitte eiland effect. De oplossing ligt dan eigenlijk voor de hand: juist méér groen en water én minder asfalt en beton.

Geen last van hittestress op het Clausplein in Eindhoven

hitte bestrijden met klimaatbestendige stad
MIJN STAD KLIMAATBESTENDIG

Mijn Stad Klimaatbestendig is een gezamenlijk initiatief van vijf toonaangevende bedrijven die alle disciplines en expertise in huis hebben om het hele speelveld van klimaatproblematiek te overzien. Deze samenwerking geeft dé totaaloplossing die een stad of terrein volledig klimaatadaptief maakt. En die bovendien complete ontzorging biedt, vanaf ontwerp tot en met de implementatie. 

Ideeën uitwisselen?

Wil je met een adviseur van Donker Design brainstormen over oplossingen voor hittestress? We voorzien je graag van ideeën en adviezen!

 

Omhoog