Clausplein, Eindhoven

Project Clausplein - Donker Design - Het waterretentiesysteem waarmee de riolering tijdens hevige regenbuien wordt ontlast
Project Clausplein - Donker Design - Voor de verbouwing zag het Clausplein er zo uit
Project Clausplein - Donker Design - Van een vrijwel volledig versteend plein naar een groene, duurzame plek waar je wil verblijven
Project Clausplein - Donker Design - Een klimaatbestendig stadspark waar het fijn verblijven is
Project Clausplein - Donker Design - Een plek waar jong en oud kan ontspannen

OPDRACHTGEVER

Gemeente Eindhoven

LOCATIE

Eindhoven

JAAR

2019

ONTWERP

Donker Design

Groene oase

Donker Design  Van een stenig plein naar een groene oase, dat was de vraag van Gemeente Eindhoven.In april 2019 heeft Donker hiervoor een meervoudig onderhandse aanbesteding gewonnen in het kader van de omvorming van het Clausplein naar een klimaatadaptief groen en biodivers plein. Donker Design haalde daarbij samen met Donker Groen als uitvoerend aannemer de hoogste score in de planvorming en planaanpak.

 

Het basisplan van de Gemeente Eindhoven is daarna samen met diverse partijen. in een integraal bouwteam uitgewerkt.

'Het Clausplein als klimaatadaptief voorbeeldproject voor Eindhoven'

'Een groen plein waar het fijn verblijven is'

klimaatadaptief voorbeeldproject voor Eindhoven

Het Clausplein als klimaatadaptief voorbeeldproject voor Eindhoven.
In het ontwerp wordt het stenige plein volledig omgevormd tot een klimaatadaptief voorbeeldproject voor de stad Eindhoven. Urban heating wordt voorkomen door groen en bomen. Waterretentiekratten worden op het parkeerdek aangebracht en het beplantingsplan sluit aan op de locale ecologie waardoor het zeer waardevol is voor vlinder en bijen.  

 

Ook zitten er circulaire aspecten aan het plein. Zo wordt de bestaande natuursteen verharding deels hergebruikt voor omkadering, paden en terrassen. Om zoveel mogelijk diversiteit van beplantingen te kunnen creëren worden in de groen zones heuvels gemaakt zodat er grotere bomen toegepast kunnen worden. Hierdoor ontstaat een glooiend landschap waar de bomen zich op de hoogste punten bevinden. Dit is de toplaag van de groenzones. Als onderlaag worden sortiment bestaande van bollen en vaste planten met siergrassen toegepast welke in een dynamisch patroon worden aangeplant.

 

Gerelateerde projecten

Omhoog