LocHal, Tilburg

Project LocHal - Donker Design - Winnaar BNA Gebouw van het jaar
Project LocHal - Donker Design - Spectaculaire en circulaire invulling van de interieurbeplanting
Project LocHal - Donker Design - Het ontwerp van de bakken is geïnspireerd op de oude treinwagons
Project LocHal - Donker Design - De hoogte maakt het ontwerp spectaculair
Project LocHal - Donker Design - Specialistisch groenonderhoud op hoogte

OPDRACHTGEVER

Circl, ABN AMRO

LOCATIE

Zuidas in Amsterdam

JAAR

2019

ONTWERP

Donker Design

Circulaire ambities LocHal Tilburg 

In de oude, grote hal waar vroeger de locomotieven voor het spoor in Tilburg gerangeerd werden, zou getransformeerd worden tot een moderne bibliotheek. Deze nieuwe bibliotheek moest de sociale cohesie in Tilburg stimuleren. Naast een mooie plek om boeken te lenen, te verblijven en koffie te drinken, zouden er ook flexplekken voor zzp’ers en studenten worden ingericht. Verder zou de LocHal plaats bieden aan debat en kunst. Voor de inrichting van de interieurbeplanting werd een partij gezocht die deze bijzondere station-traverse op passende wijze van groen kon voorzien. Op basis van een meervoudige uitvraag werd Donker Design in samenwerking met Donker Interieur gekozen als partner.

 

'Het ontwerp van de bakken is geïnspireerd op de oude treinwagons die werden gebruikt voor vervoer van grind en kolen'

  

'De hoogte maakt het ontwerp spectaculair'

BIJZONDERE MOGELIJKHEDEN

De LocHal is een groot en hoog vertrek met daarin opengewerkte, ijzeren staanders. Deze oude, dragende constructie is vanwege de oorspronkelijke functie bijzonder sterk: de grote dragers zijn gemaakt om de zware, ijzeren locomotieven te torsen. Nadat onze ontwerpers en calculators de draagkracht secuur hadden onderzocht, werd duidelijk dat de dragers een spectaculaire en circulaire invulling van de interieurbeplanting mogelijk maakten.

 

Het circulaire ontwerp

Op de open eerste en tweede etage van de ijzeren dragers hebben wij enorme plantenbakken geplaatst. Het ontwerp van de bakken is geïnspireerd op de oude treinwagons die werden gebruikt voor vervoer van grind en kolen. De bakken zijn gemaakt van de oude, houten bielzen van spoorlijnen in Europa. Mocht LocHal in de toekomst kiezen voor een nieuw interieur, dan kan het bielzen-hout een andere toepassing krijgen in bijvoorbeeld meubels. De beplanting bestaat voor zover het aanbod dat toeliet uit biologische en in Nederland gekweekte tropische planten. Het robuuste hout van de bakken, dat vroeger de rails op goede afstand van elkaar hield voor de treinen, geeft samen met de grote bomen en planten op ongeveer tien en zestien meter hoogte, een indrukwekkende en rustgevende sfeer aan LocHal.

 

Gerelateerde projecten

ING HOOFDKANTOOR CEDAR

FLORIWORLD

Omhoog