Klokkenbelt SKF 9913

Parkachtige tuin

De Klokkenbelt, Almelo

  • Hergebruik van oude materialen
  • Efficiënt werken
  • Bevordering leefbaarheid en biodiversiteit

'Zoveel mogelijk hergebruiken was de insteek'

De Klokkenbelt Almelo - Rondom ligt een parkachtige tuin die weer aantrekkelijk en toegankelijk is geworden

Parkachtige tuin in ere hersteld

 

De Klokkenbelt was het eerste naoorlogse project voor bejaardenhuisvesting in Almelo. Toenmalig minister-president dr. Willem Drees opende De Klokkenbelt in 1952. In 2020 heeft het gebouw een nieuwe bestemming gekregen. Rondom ligt een parkachtige tuin die dankzij landschapsarchitect André Bijkerk, Donker Design en Donker Groen weer aantrekkelijk en toegankelijk is geworden.

 

Projectdata:

Verwilderd en verwaarloosd

Woningcorporatie Sint Joseph is al jaren eigenaar van De Klokkenbelt. Nadat zorgorganisatie Carintreggeland in 2016 uit het gebouw vertrok, stond een groot deel lange tijd leeg. In 2018 werd door bouwbedrijf Gebr. Meijer begonnen met een noodzakelijke transformatie. Projectleider Arnout Schuringa: ‘De kleine bejaardenwoningen pasten niet meer bij de woonwensen en -eisen van deze tijd.’

 

Het bijna 2,5 hectare grote terrein was bovendien flink verwilderd en verwaarloosd. ‘Het moest weer aantrekkelijk en toegankelijk worden voor huurders en omwonenden. Landschapsarchitect André Bijkerk maakte een ontwerp voor een binnentuin, nieuwe parkeerpleinen, terrasjes rondom het gebouw en diverse bergingen. Voor de uitvoering selecteerden we Donker Groep.’

Snelle deadline door efficiënt werken

Nadat Donker Design het ontwerp en beplantingsplan definitief had gemaakt, gingen de vakmannen van Donker Groen aan de slag. Volgens Niek Veltink, vestigingsleider Donker Groep, was met name de deadline een uitdaging.

 

‘In december 2019 kregen we groen licht en op 1 april 2020 moest alles klaar zijn. We hebben daarom mensen ingehuurd van andere Donker-vestigingen uit de regio zodat we meer werk in kortere tijd konden verrichten. Hierdoor haalden we de deadline.’

De Klokkenbelt Almelo - Circulaire en duurzame oplossingen binnen het beschikbare budget
De Klokkenbelt Almelo - Het bijna 2,5 hectare grote terrein was flink verwilderd en verwaarloosd
De Klokkenbelt Almelo - Het moest weer aantrekkelijk en toegankelijk worden voor huurders en omwonenden
De Klokkenbelt Almelo - De bloemenweide bevordert de biodiversiteit; vlinders, bijen en andere insecten kunnen er volop voeding vinden
De Klokkenbelt Almelo - Zoveel mogelijk hergebruiken was de insteek

Gebruikte beelden: Gebr. Meijer

Circulaire en duurzame oplossingen

Restanten voorkomen en circulair werken was het streven. Veltink: ‘We zorgden er bijvoorbeeld voor dat we rijen van vijf tegels gebruikten in plaats van vijf en driekwart. Zo hadden we geen restanten. En we hergebruikten asfalt en tegels wanneer dat mogelijk was.’

 

Op het terrein van De Klokkenbelt staan bomen van soms wel tachtig, negentig jaar oud. Waaronder een grote eik voor de ingang. ‘In het oorspronkelijke plan zou die verdwijnen om ruimte te maken voor een rijbaan,’ vertelt Schuringa. ‘Uiteindelijk is er toch voor gekozen om hem te laten staan.’ Donker Groen heeft de ondergrond van de boom geploft. Daarnaast zijn ondergrondse groeiplaatsconstructies geplaatst. Hierdoor kan de boom nog jaren vooruit.

Monumenten in ere hersteld

Ook andere “groene monumenten” zijn in ere hersteld. ‘In samenwerking met de groendienst van gemeente Almelo hebben mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt snoeiwerkzaamheden gericht’, vertelt Veltink. ‘Oude bomen die niet goed te zien waren, vallen nu weer mooi op. Ook hebben we in de buurt van de eiken andere beplanting gerealiseerd die de eikenprocessierups uit de buurt houden.’

 

Het behoud van de natuur is voor Donker Groen altijd een belangrijk uitgangspunt. ‘Tegelijk houden we rekening met het budget. We hebben bij De Klokkenbelt daarom ook bomen gekapt en elders nieuwe geplant. Zo hebben we het volgens prijsafspraak toch zo duurzaam mogelijk opgelost.’

Bevordering leefbaarheid en biodiversiteit

Het boomrijke terrein maakt de omgeving leefbaar, ook op zeer warme dagen. De nieuwe bloemenweide aan de voorkant van het gebouw draagt bij aan de reductie van hittestress. Het doel is dat die zo dichtbegroeid raakt, dat grondwater niet snel verdampt.

 

Daarnaast bevordert de bloemenweide de biodiversiteit. Vlinders, bijen en andere insecten kunnen er volop voeding vinden. ‘Samen met de architect hebben we gekeken naar de meest ideale samenstelling hiervoor’, vertelt Veltink.

 

De tijd van inzaaien van de bloemenweide was alleen wat ongunstig, waardoor de bloemen nog niet goed hebben kunnen wortelen. Daarom staan er borden die uitleggen wat het doel is van de bloemenweide en dat de natuur even de tijd nodig heeft. Als finishing touch is ook een bijenhotel gerealiseerd.

 

Schuringa: ‘Ik denk dat iedereen gelukkig is met het complete resultaat. Het is nog steeds landelijk, net als voorheen, maar wel netjes en verzorgd.’

Contact

Neem contact met ons op voor meer informatie.

 0515 41 73 25

 

Hoofdkwartier Sneek

Harste 5
8602 JX Sneek

Postadres

Postbus 145
8600 AC Sneek

Contact

0515 41 73 25

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Volg ons

Omhoog