Project AFAS 3

AFAS Experience Center - Leusden

  • Theaterkoepel met een plantenwand van meer dan 700m2
  • Werken, leren en ontspannen in een groene oase

'Een plek waar mensen elkaar graag ontmoeten'

Project AFAS - Natuurlijke omgeving

Zoveel meer dan een kantoor

Aan de inspiratielaan in Leusden verrijst het AFAS Experience Center, het gloednieuwe hoofdkantoor van AFAS Software. Hoewel je het concept eigenlijk te kort doet door het een kantoor te noemen: het gebouw huisvest naast 750 werkplekken ook een theater met 820 zitplaatsen, een restaurant met 700 stoelen en een atrium voor evenementen en tentoonstellingen. De lokalen in de zijvleugel worden gebruikt voor opleidingen.

 

Het is een divers gebouw waar wordt gewerkt, ontspannen en geleerd; die multifunctionaliteit past in deze tijd. De betonnen schoenendoos die jarenlang de basis vormde van alle kantoorgebouwen in Nederland hebben we gelukkig achter ons gelaten. Door werk en recreatie op deze manier met elkaar te verbinden, neemt AFAS een voortrekkersrol.

 

Dat vooruitstrevende zie je in alles terug: initiatiefnemer en AFAS-oprichter Ton van der Veldt werkte ruim drie jaar aan de ontwikkeling van het Experience Center, samen met zijn broer Steef van der Veldt, die samen met Just Architects voor het ontwerp tekende. Van der Veldt wilde iets wezenlijks achterlaten voor het bedrijf dat hij in 1996 begon met mede-oprichter Piet Mars. Een gebouw dat veel meer is dan een kantoor; het moest een plek worden waar mensen elkaar graag ontmoeten - voor, tijdens en ná het werk.

Natuurlijke omgeving

Vanuit Donker Design is het onze missie om onze klanten te laten zien dat groen veel meer is dan alleen decoratie. Groen in kantoren moet vooral functioneel zijn en iets toevoegen aan het welzijn. In het ontwerp voor de interieurbeplanting is dat ook het uitgangspunt geweest, zegt de Vink. “AFAS is een familiebedrijf dat het welzijn van haar medewerkers hoog in het vaandel heeft. Na onze eerste presentatie waren ze meteen enthousiast."

 

Groen werkt namelijk niet alleen stressverlagend; het vergroot ook de concentratie en productiviteit. En dan heb je het alleen nog maar over het psychologische effect op werknemers. De Vink: “We weten dat je met groen op een natuurlijke manier het klimaat in een gebouw kunt helpen reguleren. Planten beïnvloeden namelijk in positieve zin de luchtvochtigheid en zuiveren de lucht.”

Groeninrichting als verbindende schakel

Op zoek naar groeninrichting als verbindende schakel?

Planten doen de mens goed. Ze zuiveren de lucht en zorgen voor een beter binnenklimaat. Groen werkt niet alleen stressverlagend door een bewezen verlaging van bloeddruk en hartslag; het vergroot ook de concentratie en productiviteit. Als specialist op dit gebied adviseert Donker Interieur u graag over de mogelijkheden binnen uw eigen organisatie.

 

“Dat is overigens niet alleen een gevoel, maar we kunnen het onderbouwen met harde cijfers: zet je een x-aantal van plant A en B in een van de vergaderlocaties of opleidingslokalen, dan wordt er per uur een bepaalde hoeveelheid CO2 omgezet in O2, in verse zuurstof. Zo kunnen we het aantal planten afstemmen op de grootte van de groep. Die cijfermatige benadering sprak AFAS als tech-bedrijf natuurlijk aan.”

 

Kijk je bijvoorbeeld naar de vele cursisten die AFAS dagelijks over de vloer krijgt, dan helpt ons groenconcept bij het minimaliseren van het bekende “inzakmoment” dat na verloop van tijd in opleidingslokalen optreedt. Zo biedt AFAS deze groep de beste beleving.

 

De oase van groen gaat overigens verder dan welzijn en binnenklimaat; de planten zijn ook van invloed op de geluidsbeleving in het AFAS Experience Center. Zo verbetert de akoestiek aanzienlijk. We weten uit onderzoek dat planten in sommige gevallen de akoestiek even effectief kunnen verbeteren als speciaal daarvoor ontworpen producten.

'Onze cijfermatige aanpak sprak AFAS aan'

Eyecatcher

Dé eyecatcher van het groenontwerp binnen het Experience Center is de enorme theaterkoepel. De door een glazen dome afgeschermde koepel wordt tot op een hoogte van 12m50 rondom bekleed met tropische planten, die de bezoekers van het theater op een jungle-achtige ervaring trakteren. Het wordt heel spectaculair,“ zegt de Vink. “En ongekend in Nederland. Dit wordt een plek waar je na een mooie voorstelling nog lang wilt blijven naborrelen.”

'Op warme dagen zorgen de planten voor koeling door verdamping'

Elwin de Vink: “Onder de planten brengen we een state-of-the-art irrigatiesysteem aan, dat alleen tot een bepaalde maximale hellingshoek operationeel blijft. Omdat we de hele koepel willen bekleden met groen, kiezen we boven de 12m50 voor een mosbedekking in precies de juiste kleurtint. Voor de bezoeker van het theater is de overgang niet zichtbaar; wie buiten staat, kan de scheiding met het blote oog nauwelijks waarnemen.”

Gerelateerd aan dit project

Elwin de Vink

Elwin vertelt u er graag meer over

Elwin de Vink
Hoofd Ontwerp & Visie

0515 41 73 25

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte over onze projecten, onze duurzame koers en samenwerkingen op het gebied van sociaal werkgeverschap.

Voorwaarden Privacy statement Disclaimer