Groen maakt gelukkig
Specialist bestrijdt de Japanse Duizendknoop met de Rootwave Pro

Bestrijding Invasieve Exoten

Inheemse planten die niet thuishoren in Nederland kunnen schadelijk zijn. Ze veroorzaken blaren of hooikoorts, ze verdringen andere planten of ze groeien dwars door asfalt en beton heen. Wacht dus niet te lang met de bestrijding! Onze specialisten zorgen ervoor dat deze exoten worden bestreden op een manier die niet schadelijk is voor de natuur.

Hulp nodig bij de Bestrijding van Invasieve Exoten?

Waarom kies je voor ons?

  • Ontzorging vanaf inventarisatie tot en met de nazorg
  • Wij bestrijden niet alleen, maar zijn ook een meldpunt
  • Duurzame bestrijdingsmethode zonder schade voor de natuur
  • Naast de bestrijding zorgen wij ook voor de beheersing

Wat zijn Invasieve Exoten?

Dit zijn plantsoorten die van nature niet in Nederland thuishoren, en die bij ons een plaag vormen. Bijvoorbeeld omdat ze heel snel groeien en hier weinig of geen natuurlijke vijanden hebben, en schade veroorzaken of andere soorten verdringen. Een goed voorbeeld is de Japanse duizendknoop. Die groeit razendsnel en heeft sterke wortelstokken waarmee hij wegen, gebouwen en leidingen kan beschadigen.

Problematiek

Er zijn veel invasieve exoten waarvan de verspreiding in ons land toeneemt, en daarnaast komen er ook nog steeds nieuwe soorten bij. In veel natuurgebieden, maar ook in parken en tuinen, zie je bijvoorbeeld dat exotische planten de inheemse flora verdringen. Daardoor neemt de diversiteit af en komen ook insecten en vogels in de problemen.


De Amerikaanse vogelkers kan bijvoorbeeld in bossen zo dominant worden dat de natuurlijke ondergroei verdwijnt en dat de inheemse bomen zich niet meer kunnen voortplanten. En de Japanse duizendknoop vormt op sommige plekken een waar oerwoud, waarin niets anders meer wil groeien.

De Japanse Duizendknoop

3 invasieve exoten in de spotlight


In dit artikel bespreken we de beruchte Japanse Duizendknoop, maar ook de oude bekende reuzenberenklauw én een zorgwekkende nieuwkomer; Alsemambrosia.

Duurzame Bestrijdingsmethode

Donker Groen werkt sinds een paar jaar met een relatief nieuwe methode die in Engeland is ontwikkeld: de Rootwave, een apparaat waarmee je planten onder stroom zet. De weerstand in de plant wordt omgezet in warmte, waardoor je de plant letterlijk dood kookt, tot in de wortels. Je loopt met een elektrische lans door het veld, waarbij je langs de invasieve planten strijkt.Alleen dat wat je aanraakt, gaat kapot. De rest niet – ook bijvoorbeeld kabels en leidingen niet.

 

In de eerste ronde behandelen we zo’n 10 vierkante meter per uur; de tweede ronde gaat al twee keer zo snel. Na vijf á zes beurten zijn we klaar. Alles bij elkaar kost dat ongeveer een jaar, maar dan komen de planten ook echt niet meer terug.

Preventie

Het belangrijkste is dat we zo veel mogelijk voorkomen dat nieuwe invasieve soorten zich in ons land vestigen. Preventie is nog altijd de beste aanpak. Als een soort zich eenmaal hier heeft gevestigd, dan maak je een afweging: is bestrijding mogelijk, en zinvol? En hoe zit het met de kosten?

 

Soms geven soorten geen overlast. De Canadese guldenroede kan bijvoorbeeld op veel plekken niet zoveel kwaad. Je ziet hem ook veel in tuinen. De reuzenberenklauw kan soms ook gewoon blijven staan, zolang hij niet op een plek staat waar veel mensen langs lopen. Andere soorten gaan in de toekomst nog voor flink wat problemen zorgen, zoals de alsemambrosia, waar veel mensen allergisch voor zijn. Dat gaat alleen maar erger worden met klimaatverandering. Met de Groenonderhoud diensten van Donker houden wij grip op de zaak en kunnen we veel voorkomen zodat jij je hier niet zorgen om hoeft te maken.

Ideeën uitwisselen?

Wil je met een adviseur van Donker Groen in gesprek over de Bestrijding van Invasieve Exoten? We voorzien je graag van ideeën en adviezen! Laat hieronder jouw gegevens achter.

Bestrijding van invasieve exoten met de Rootwave Pro
Invasieve Exoot de Reuzenberenblauw
Omhoog