Groen maakt gelukkig
Beweegtuin

Beweegtuin

De dagelijkse wandeling in de tuin van een zorginstelling is erg belangrijk voor de fysieke en geestelijke gezondheid van de bewoners. Het zijn de momenten waarop ze zelfstandig met medebewoners kunnen kletsen, bewegen en herinneringen kunnen ophalen. Dankzij onze jarenlange ervaring hebben wij alle expertise in huis voor het ontwerpen, aanleggen en onderhouden van een beweegtuin conform de specifieke eisen die jouw organisatie hieraan stelt.

 

Hulp nodig met de aanleg van een Beweegtuin?

Waarom kies je voor ons?

  • We werken integraal; ontwerp, aanleg en onderhoud

  • De wensen van bewoners staan te allen tijde centraal
  • Ruim 60 jaar ervaring met de aanleg van Beweegtuinen

Medewerkers van Donker Groen

Beleeftuin dementerenden

Voor dementerenden wordt vaak gekozen voor een beleeftuin. Aan deze aanleg worden specifieke eisen gesteld. Zo moeten de paden onderdeel uitmaken van ‘eeuwige rondgangen’ zonder obstakels zodat ze niet blijven steken in een doodlopend pad. Voor de training van het geheugen is het belangrijk dat bewoners tijdens de wandeling herkenbare elementen tegenkomen. Vaak wordt beplanting, tuinmeubilair en andere elementen in de tuin zo gekozen dat die aan hun jeugd herinneren.

 

Beweegtuin ontwerp

Vanuit de projectgroep worden op locatie de wensen van de opdrachtgever en de bewoners in kaart gebracht. Daarna gaan de ontwerpers aan de slag en presenteren hun eerste creatieve schetsontwerp aan het hele team van de zorginstelling. Het schetsontwerp is een integraal advies dat de gewenste functies van de tuin centraal stelt. Nadat alle reacties zijn verwerkt, wordt een definitief schetsontwerp gemaakt.

 

Vervolgens wordt een offerte voor het proces tot en met schetsontwerp gepresenteerd en vindt een evaluatie van het budget plaats. Na een definitief akkoord wordt het schetsontwerp door onze design afdeling uitgewerkt tot een definitief ontwerp, inclusief plannen voor verlichting, beplanting en bestrating. Het gehele proces, van eerste kennismaking tot definitief ontwerp, neemt zeven weken in beslag.  

Beleeftuin

De insteek van beleeftuinen is nét iets anders dan die van een beweegtuin. Een beleeftuin is namelijk een tuin die de zintuigen prikkelt. En dat gaat verder dan alleen je zicht en je reuk: ook je smaak, tastzin en gehoor komen in deze tuin aan bod. Steeds meer zorginstellingen kiezen tegenwoordig voor een beleeftuin waarbij naast de bewoners ook de zorgmedewerkers veel baat hebben bij een groene omgeving.

Beweegtuinen en beleeftuinen

Bekijk hieronder een greep van de beweegtuinen en beleeftuinen waar wij trots op zijn.

Martini Ziekenhuis, Groningen - De Beweegtuin is met name ingericht op het even kunnen ontsnappen aan het ziek zijn, alleen of met bezoek
Erasmushiem, Leeuwarden - Deze Beleeftuin creëert ruimte, geeft energie en draagt bij aan een positief leven voor de bewoners
De Leystroom, Breda - Deze Beweegtuin is waterdoorlatend en veilig begaanbaar voor alle bewoners
Dimence Groep, Zwolle - Een Beleeftuin die toegankelijk, vriendelijk en veilig is voor de bewoners van de geestelijke gezondheidszorginstelling

"Donker Groen heeft binnen ons budget echt iets moois en creatiefs gerealiseerd’’

Ellen Ros, Zorgcentrum Dimence Zwolle

Groen onderhoudsabonnement

Naast het aanleggen van buitenruimtes, kunnen we deze ook voor je onderhouden! Groenonderhoud vergt veel kennis, middelen en mankracht. Om jou volledig te ontzorgen, bieden wij op maat gemaakte groen onderhoudsabonnementen aan.

Ideeën uitwisselen

Wil je met een adviseur van Donker Groen brainstormen over de mogelijkheden van je eigen Beweeg- of Beleeftuin? We voorzien je graag van ideeën en adviezen! Laat hieronder jouw gegevens achter.

 

Omhoog