Groen maakt gelukkig

4 redenen waarom iedere zorginstelling een beleeftuin zou moeten overwegen

Een beleeftuin is een tuin die de zintuigen prikkelt. Steeds meer zorginstellingen hebben tegenwoordig een beleeftuin, en dat is vaak een prachtige toevoeging op de beschikbare binnenruimte. Maar er zijn nog veel meer redenen om een beleeftuin te overwegen. Wij noemen er vier.

Interesse in de mogelijkheden van een beleeftuin?

Beleeftuin in Leeuwarden

1. Groen houdt ouderen vitaal
Er is steeds overtuigender wetenschappelijk bewijs dat groen een grote bijdrage levert aan de vitaliteit van mensen in alle leeftijdscategorieën. Maar veel ouderen komen amper nog in de natuur, bijvoorbeeld omdat dat te ver weg is van het bejaardentehuis waar ze wonen. Door als zorginstelling een beleeftuin aan te leggen, keer je dat principe om: de oudere hoeft niet meer naar de natuur, maar de natuur komt naar de oudere toe. Want als Mohammed niet naar de berg komt…

Beleeftuin in Groningen

2. Groen is ook goed voor ouderen met dementie
Ook voor ouderen met dementie is een beleeftuin van meerwaarde. De natuur geeft dementerenden een gevoel van rust en veiligheid, en als er in het ontwerp herkenbare elementen worden verwerkt die aansluiten op hun belevingswereld, kan de tuin ze daarnaast ook stimuleren en prikkelen. Bij herkenbare elementen kun je denken aan een bushalte, muziek of een kast met spulletjes van vroeger – maar ook aan ‘vergeten’ bloemen en struiken die vroeger veel voorkwamen, of een stel kippen dat gezellig rondscharrelt.

3. Een beleeftuin brengt bewoners in beweging
Je vindt beleeftuinen niet alleen bij bejaarden- en verzorgingstehuizen, maar bijvoorbeeld ook in de geestelijke gezondheidszorg, bij ziekenhuizen en bij fysiotherapiepraktijken. De reden? Een mooi aangelegde tuin nodigt aan tot een wandeling – en iedereen heeft baat bij lichaamsbeweging.

Zorginstellingen kunnen hun voordeel doen met die lichaamsbeweging, want als patiënten regelmatig een ommetje maken, komt dat zowel hun fysieke als hun mentale gezondheid ten goede. Het is niet voor niets dat de Hersenstichting er speciaal een app voor ontwikkelde.

4. Niet alleen de bewoners worden er blij van
Een beleeftuin heeft duidelijk veel voordelen voor bewoners van een zorginstelling. Maar zij zijn niet de enigen die ervan kunnen genieten. Ook de zorgmedewerkers hebben immers baat bij de voordelen van het groen in hun werkomgeving, en voor de familieleden en andere bezoekers is de tuin ook een fijne bijkomstigheid. Uit onderzoek blijkt bovendien dat de natuur tot sociale interactie leidt. Het helpt dus ook nog tegen de eenzaamheid.

het groene schoolplein basisschool de Leeve

Ideeën uitwisselen

Werk je bij een zorginstelling en wil je graag meer weten over de mogelijkheden van een beleeftuin? Onze specialisten denken graag met je mee.

 

Omhoog