Het opmaken van een keuringsrapport

Boomziekten

Onze specialisten helpen om ziekten en aantastingen van bomen te beheersen. Wij beschikken over jarenlange ervaring en specialisme bij de bestrijding van ziekten en plagen zoals: Essentaksterfte, kastanjebloedingsziekte, bladluisbestrijding en bijvoorbeeld masaria bij platanen.

Hulp nodig met Boomziekten?

Waarom kies je voor ons?

  • Duurzaam en efficiënt boombeheer dankzij een gedegen aanpak
  • Samenwerking met diverse (wetenschappelijke) instituten
  • Advies en ondersteuning bij de bestrijding
  • Hulp bij de beheersing van de boomziekten en aantastingen

Gedegen Aanpak

Op basis van inventarisaties in het werkveld, onderzoek vanuit de wetenschap en labatoriumonderzoek, kunnen wij jou adviseren en ondersteunen bij het bestrijden van ziekten en plagen.

Ziekteverwekkers kunnen worden onderverdeeld in schimmels, bacteriën, virussen, insecten en fytoplasma’s. Elk van deze groepen heeft zijn eigen specifieke bouw en levenswijze en is op zijn eigen wijze schadelijk voor de boom. Binnen elke groep zijn er soorten die zeer schadelijk zijn en anderen die minder schadelijk zijn. Hieronder vind je een overzicht van ziekteverwekkers, samengesteld door Praktijkcentrum Bomen, waarmee Donker Groen al vele jaren intensief samenwerkt.

Meer weten over de toegevoegde waarde van Donker Groen?

Neem dan gerust contact met ons op en dan staan we je graag te woord. Maak gebruik van ons contactformulier of bel naar 0515 - 41 73 25 

 

Schimmels

Schimmels kunnen bomen infecteren door middel van sporen of door het mycelium. Sommigen dringen de boom binnen via openingen die zijn ontstaan door schade of snoeien. Andere schimmels kunnen door de gave opperhuid van de boom het weefsel binnendringen. Als de schimmels eenmaal zijn binnengedrongen, breiden ze zich in rap tempo uit. Ze veroorzaken schade aan de boom doordat ze de celstructuur aantasten, de stofwisseling verstoren of het transportsysteem verstoppen.

Bacteriën

Bacteriën zijn plantaardige, eencellige organismen die in grootte variëren van 0,1 tot 100 micrometer. Niet alleen bij planten, maar ook bij mens en dier, veroorzaken bacteriën dikwijls ziekten. Onder vochtige omstandigheden kunnen bacteriën zich enigszins voortbewegen. Door middel van celdeling kunnen bacteriën zich razendsnel vermenigvuldigen.

,,De prioriteit ligt bij besmette bomen in drukke gebieden, op plekken waar de rupsen echt het openbare leven stilleggen.’’

Erwin Brouwer, Gemeente Almere

Boomspecialist in gesprek met klant

Onze expertises op het gebied van Bomen

Donker Groen is boomspecialist en jouw partner in Boomverzorging.
Je kunt ons ook inschakelen voor:

Virussen

Veel virussen zijn ziekteverwekkers bij mens, dier en plant. Voor vermeerdering gebruiken virussen levende gastheercellen. Verspreiding van virussen gebeurt altijd passief, bijvoorbeeld door dieren, het stekken van zieke planten, sapoverdracht van besmette planten of stuifmeel.

Insecten

Insecten behoren tot het overgrote deel van de dierlijke beschadigers van stadsbomen. De schade die zij toebrengen kan direct en indirect zijn. Bij directe schade spreken we over kaalvraat, skelletering van het blad en boren in de stam, takken of wortels. Andere insecten zijn schadelijk voor bomen door het overbrengen van bacterie- of schimmelziekten, de indirecte schade.

Ideeën uitwisselen?

Wil je met een adviseur van Donker brainstormen over Boomziekten? We voorzien je graag van ideeën en adviezen! Laat hieronder jouw gegevens achter.

Boomspecialist verwijdert eikenprocessierupsen uit boom
Boomspecialist beoordeelt bestrijdingsplan

Veelgestelde vragen over Boomziekten

VIND HIERONDER HET ANTWOORD OP VEEL VAN JOUW VRAGEN

Met welke Boomziekten en aantastingen hebben we te maken in Nederland?

Ziekteverwekkers kunnen worden onderverdeeld in schimmels, bacteriën, virussen en fytoplasma’s. Elk van deze groepen heeft zijn eigen specifieke bouw en levenswijze en is op zijn eigen wijze schadelijk voor de boom. Binnen elke groep zijn er soorten die zeer schadelijk zijn en anderen die minder schadelijk zijn.

 

Wat zijn de gevolgen van ziekten en aantastingen aan bomen?

De gevolgen van aantasting aan bomen kunnen groot zijn, afhankelijk van de plaats, omvang en aard van de aantasting. Onze specialisten helpen om het te beheersen.

 

Wat is de Roetschorsziekte?

De roetschorsziekte wordt veroorzaakt door de schimmel Cryptostroma corticale. Dit is een zwakteparasiet, die in bomen binnenkomt via wonden ten gevolge van bijvoorbeeld schade of snoei. Een boom kan lange tijd geen verschijnselen vertonen, terwijl de schimmel wel latent aanwezig is. De sporen zijn vooral een probleem voor mensen die met veel sporen in aanraking komen en hun luchtwegen niet beschermd hebben. Mensen met een immuunziekte moeten de directe omgeving van een aangetaste boom overigens wel vermijden. 

Wat is Essentaksterfte?

Essentaksterfte, ook wel essensterven genoemd, wordt veroorzaakt door een uit Azië afkomstige schimmel met de naam Hymenoscyphus fraxineus (vals essenvlieskelkje). Deze schimmel wordt ook vaak nog aangeduid met de oude naam Chalara fraxinea. H. fraxineus is een invasieve exoot en is nauw verwant aan het inheemse Essenvlieskelkje (Hymenoscyphus albidus), een schimmelsoort die als saprofyt op afgevallen bladstelen van de es leeft.

 

Wat is bladluisbestrijding? 

Bladluizen komen over het algemeen voor op alle loof en naaldbomen. De ontwikkeling van bladluizen duurt meestal 8 tot 13 waarna er een nieuwe generatie ontstaat. Er kan dus in korte tijd een kolonie met flinke overlast tot gevolg ontstaan. bladluizen leven van de sappen van bomen. Bestrijding is mogelijk door zoveel mogelijk natuurlijke vijanden van de luis te sparen of uit te zetten zoals lieveheersbeestjes, sluipwespen, larven van gaasvliegen en galmuggen, tevens kan het in de grond injecteren van knoflook preparaten soms verlichting brengen doordat de boom minder aantrekkelijk wordt.

Wat zijn fytoplasma's?
Fytoplasma’s zijn kleine, eencellige organismen. Qua grootte en eigenschappen zitten ze tussen bacteriën en virussen in. Pas in 1967 werden fytoplasma’s als ziekteverwekkers bij planten ontdekt. Als een plant besmet is met fytoplasma’s groeien over het algemeen minder goed, bloeien minder rijk, hebben minder kiemkrachtig zaad en vertonen afwijkingen aan het blad of hout.

 

Wat is Kastanjebloedingsziekte?

Bloedingsziekte bij kastanje komt alleen voor bij kastanje Aesculus hippocastanum en Aesculus x carnea. De kenmerken zijn kleine roestbruine plekken op de stam waaruit puntsgewijs oranjerode druppels vloeien. Deze vlekken breiden zich uit waarbij de bast eronder afsterft. In de eindfase van de aantasting scheurt de bast open op ernstig aangetaste plekken. De bomen gaan in conditie snel achteruit en sterven vaak. 

 

Wat zijn de kosten van de bestrijding?

De kosten zijn vooraf niet te specificeren omdat het van veel factoren afhangt. Wij maken graag een vrijblijvende offerte of voorzien je van een gefundeerd advies. Wij streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren op de aanvraag. Natuurlijk staan we je ook graag telefonisch te woord.

Omhoog