Floriade 09

Een groene toekomst met Floriade

Floriade Expo Almere

  • Groenaanleg én onderhoud
  • Klimaatadaptieve oplossingen
  • Een plek om te leren
donker groen medewerker onderhoud Floriade

Donker Groen op de Floriade

Hoe werk je samen aan het beplanten en onderhouden van een 60 hectare groot, heel divers beplant gebied dat overdag bezocht wordt door duizenden bezoekers? Donker Groen verzorgt de beplanting van Floriade Expo 2022, de wereldtuinbouwtentoonstelling die tot 9 oktober 2022 te zien was in Almere.

Ben je ook geïnteresseerd in groenonderhoud?

Klimaatadaptatie in een stedelijke omgeving

Er zijn ruim 6000 bomen, meer dan 300.000 vaste planten, heel wat rollen graszoden en 1,2 miljoen bloembollen geplant op het terrein van Floriade Expo 2022 in Almere. Tijdens Floriade laat de Nederlandse tuinbouw samen met nationale en internationale exposanten voorbeelden zien die onze steden leuker, leefbaarder en duurzamer maken.

Het thema van deze editie van Floriade is Growing Green Cities. Floriade en haar exposanten presenteren er oplossingen die nodig zijn om steden groener en gezonder te maken. Een thema dat nu belangrijker is dan ooit. In 2050 woont maar liefst 68% van de wereldbevolking in stedelijk gebied, op slechts 2% van het totale aardoppervlak.

“We leren hier tot 9 oktober - en hopelijk daarna verder buiten het terrein - hoe het in de toekomst moet in stedelijke gebieden”, vertelt dendroloog Jaap Smit, onderdeel van het beplantingsteam van Floriade. “De verkoeling van stedelijke omgeving doe je met groen. Op welke verschillende manieren je dat kunt doen, laten we hier zien.”

De ambitie om circulaire, klimaatadaptieve oplossingen voor stedelijke gebieden te ontwikkelen past naadloos bij de ambitie van Donker Groep. Donker wil namelijk mens en natuur opnieuw met elkaar verbinden door als partner van de natuur een inspirerende gezonde leefomgeving te creëren die bijdraagt aan herstel van biodiversiteit en omgang met het veranderende klimaat.

Aanleg en onderhoud

De aanleg van het 60 hectare grote terrein van Floriade Expo 2022 gaat natuurlijk niet over één nacht ijs. Al in 2019 startte Donker met de aanleg van het terrein. In januari 2022 besloot Floriade dat Donker ook het onderhoud van het terrein gunde.

Het is nogal een uitdaging om een terrein dat overdag volstroomt met bezoekers te onderhouden, weet projectleider Anet Pruisscher van Donker. “We kunnen maar tot tien uur ‘s ochtends met groot materiaal als kranen en tractoren met watertanks werken op het terrein, dus beginnen we al om zes uur ‘s ochtends.” Water geven met slangen en sprinklers, maaien, wieden en snoeien doen de teams van Donker de hele dag.

De grootste uitdaging is het stroomlijnen van communicatie. “We schakelen continu tussen de verschillende partijen die bij Floriade betrokken zijn”, vertelt Pruisscher. “Gelukkig vinden we dat juist een mooie uitdaging die we positief benaderen. We hebben namelijk een gezamenlijk streven om het terrein er zo mooi mogelijk bij te laten liggen.”

Elke dag zijn onze hoveniers druk bezig met het onderhouden van het Floriade terrein.
Onze hoveniers werken met volledig elektrisch materiaal op de Floriade.
Groenonderhoud én aanleg van het Floriade terrein worden door onze passievolle mensen verzorgt.
Ook de welbekende eikenprocessierups wordt duurzaam bestreden op het Floriade terrein.
Een elektrische bladblazer kan natuurlijk niet wegblijven uit ons materieel.
Bij groenonderhoud van het Floriade terrein horen ook dit soort groenwerkzaamheden thuis.

Een plek om te leren

Dat communicatie de grootste uitdaging is, sluit dendroloog Jaap Smit zich bij aan. Wat daarbij helpt is de verdeling van het terrein in vier vakken, vertelt hij. “Voor elk vak is iemand verantwoordelijk en iemand draagt de regie over het maaiteam. Juist door die verdeling weet de verantwoordelijke precies wat er speelt in zo’n gebied. Dat er op een bepaalde plek planten staan die laat opkomen, bijvoorbeeld.” Betrokkenheid en gebiedskennis zijn essentieel. Een groot compliment voor Donker noemt Smit het enthousiasme van de voormannen en -vrouwen. “Ze bellen als er iets is. Daar maak je een team mee.”

Donker groen medewerkers bezig met beplanten van de floriade

Opvallend vindt hij dat ze veelal zijinstromers zijn die in coronatijd zochten naar een andere sector dan de horeca. “Het zijn mensen die echt met overtuiging voor de groene sector hebben gekozen. Dat zie je heel duidelijk terug, want hun vakkennis is in hele korte tijd ontzettend groot geworden. Het is goed dat Donker deze mensen de kans geeft om een opleiding te volgen.”

Floriade is volgens Smit een prachtig opstapje om door te kunnen groeien in de groene sector. “Het terrein en de beplanting zijn zo divers, in een relatief klein gebied, dat er veel te halen is qua kennis en kunde. Je komt met alles in aanraking”, vertelt hij. Het ene moment leg je een pad aan; het volgende wied je het onkruid. “Klimaatadaptatie betekent niet alleen groen planten, maar ook weten welke planten geschikt zijn.” Zo bouwen we samen aan een groene toekomst.

Ideeën uitwisselen?

Wil je met een adviseur van Donker Groen brainstormen over Groenonderhoud? We voorzien je graag van ideeën en adviezen! Laat hieronder jouw gegevens achter.

 

Overleg tussen donker groen medewerkers voor het aanpakken van het floriade terrein
Donker groen medewerkers bezig met groenonderhoud van het floriade terrein
Omhoog