Boomziekten en aantastingen - onze experts in overleg

Boomziekten

Onze specialisten helpen om boomziekten en aantastingen te beheersen. Wij beschikken over jarenlange ervaring en specialisme bij de bestrijding van ziekten en plagen zoals: Essentaksterfte, kastanjebloedingsziekte, bladluisbestrijding en bijvoorbeeld masaria bij platanen.

 

U kunt ons inschakelen voor het beheersen van:

  • Schimmels
  • Bacteriën 
  • Virussen
  • Fytoplasma's
  • Insecten

Aanpak

Op basis van inventarisaties in het werkveld, onderzoek vanuit de wetenschap en labatoriumonderzoek kunnen wij u adviseren en ondersteunen bij het bestrijden van ziekten en plagen.

 

Ziekteverwekkers kunnen worden onderverdeeld in schimmels, bacteriën, virussen en fytoplasma’s. Elk van deze groepen heeft zijn eigen specifieke bouw en levenswijze en is op zijn eigen wijze schadelijk voor de boom. Binnen elke groep zijn er soorten die zeer schadelijk zijn en anderen die minder schadelijk zijn.

 

Hieronder vindt u een overzicht van ziekteverwekkers, samengesteld door Praktijkcentrum Bomen, waarmee Donker Groen al vele jaren intensief samenwerkt.

Schimmels

Schimmels kunnen bomen infecteren door middel van sporen of door het mycelium. Sommigen dringen de boom binnen via openingen die zijn ontstaan door schade of snoeien. Andere schimmels kunnen door de gave opperhuid van de boom het weefsel binnendringen. Als de schimmels eenmaal zijn binnengedrongen, breiden ze zich in rap tempo uit. Ze veroorzaken schade aan de boom doordat ze de celstructuur aantasten, de stofwisseling verstoren of het transportsysteem verstoppen.

Onze expertises op het gebied van bomen

Donker Groen is uw boomspecialist en partner in boomverzorging.
U kunt ons ook inschakelen voor:

Bacteriën

Bacteriën zijn plantaardige, eencellige organismen die in grootte variëren van 0,1 tot 100 micrometer. Niet alleen bij planten, maar ook bij mens en dier, veroorzaken bacteriën dikwijls ziekten. Onder vochtige omstandigheden kunnen bacteriën zich enigszins voortbewegen. Door middel van celdeling kunnen bacteriën zich razendsnel vermenigvuldigen.

Virussen

Veel virussen zijn ziekteverwekkers bij mens, dier en plant. Voor vermeerdering gebruiken virussen levende gastheercellen. Verspreiding van virussen gebeurt altijd passief, bijvoorbeeld door dieren, het stekken van zieke planten, sapoverdracht van besmette planten of stuifmeel.

Wilt u persoonlijk advies over het beheersen van boomziekten en aantastingen?

Wilt u weten hoe Donker Groen u kan helpen? Dan verzoeken wij u om het contactformulier in te vullen. U kunt ook bellen met ons hoofdkwartier in Sneek, onder het nummer: 0515 - 41 73 25.

 

Fytoplasma's

Fytoplasma’s zijn kleine, eencellige organismen. Qua grootte en eigenschappen zitten ze tussen bacteriën en virussen in. Pas in 1967 werden fytoplasma’s als ziekteverwekkers bij planten ontdekt. Planten die besmet zijn met fytoplasma’s groeien over het algemeen minder goed, bloeien minder rijk, hebben minder kiemkrachtig zaad en vertonen afwijkingen aan het blad of hout.

Insecten

Insecten behoren tot het overgrote deel van de dierlijke beschadigers van stadsbomen. De schade die zij toebrengen kan direct en indirect zijn. Bij directe schade spreken we over kaalvraat, skelletering van het blad en boren in de stam, takken of wortels. Andere insecten zijn schadelijk voor bomen door het overbrengen van bacterie- of schimmelziekten, de indirecte schade.

Gevolgen

De gevolgen van aantasting aan bomen kunnen groot zijn, afhankelijk van de plaats, omvang en aard van de aantasting. Dit heeft vooral effect op de stabiliteit van de boom. Hoe stabiel de boom nog is, hangt af van de verhouding tussen aangetast- en gezond hout.


Bij periodieke boomveiligheidscontroles is het belangrijk te letten op aanwezigheid van ziekteverwekkers.

 

Bron: Praktijkcentrum bomen

 

Veelgestelde vragen

VIND HIERONDER HET ANTWOORD OP VEEL VAN UW VRAGEN

Met welke boomziekten en aantastingen hebben we te maken in Nederland?

Ziekteverwekkers kunnen worden onderverdeeld in schimmels, bacteriën, virussen en fytoplasma’s. Elk van deze groepen heeft zijn eigen specifieke bouw en levenswijze en is op zijn eigen wijze schadelijk voor de boom. Binnen elke groep zijn er soorten die zeer schadelijk zijn en anderen die minder schadelijk zijn.

 

Wat zijn de gevolgen van boomziekten en aantastingen?

De gevolgen van aantasting aan bomen kunnen groot zijn, afhankelijk van de plaats, omvang en aard van de aantasting. Onze specialisten helpen om boomziekten en aantastingen te beheersen.

Wat is essentaksterfte?

Essentaksterfte, ook wel essensterven genoemd, wordt veroorzaakt door een uit Azië afkomstige schimmel met de naam Hymenoscyphus fraxineus (vals essenvlieskelkje). Deze schimmel wordt ook vaak nog aangeduid met de oude naam Chalara fraxinea. H. fraxineus is een invasieve exoot en is nauw verwant aan het inheemse Essenvlieskelkje (Hymenoscyphus albidus), een schimmelsoort die als saprofyt op afgevallen bladstelen van de es leeft.

Wat zijn fytoplasma's?
Fytoplasma’s zijn kleine, eencellige organismen. Qua grootte en eigenschappen zitten ze tussen bacteriën en virussen in. Pas in 1967 werden fytoplasma’s als ziekteverwekkers bij planten ontdekt. Als een plant besmet is met fytoplasma’s groeien over het algemeen minder goed, bloeien minder rijk, hebben minder kiemkrachtig zaad en vertonen afwijkingen aan het blad of hout.

 

Wat kost het bestrijden van boomziekten en aantastingen?

Wij maken graag een vrijblijvende offerte of voorzien u van een gefundeerd advies. Wij streven ernaar om binnen twee werkdagen te reageren op de aanvraag. Natuurlijk staan we u ook graag telefonisch te woord.

Contact

Neem contact met ons op voor meer informatie.

 0515 41 73 25

 

Omhoog