Project Beeld En Geluid 1

Beeld en Geluid, Hilversum

  • Daktuin met waterpartij
  • Technisch hoogstaande oplossingen
  • Aansluiting ontwerp op architectuur

'Donker durfde de uitdaging aan, het resultaat: beeldschoon op hoog niveau'

Beeld en Geluid Hilversum - tuinontwerp sluit mooi aan bij de felgekleurde glaspanelen

Aanleiding

Het pand van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid is meerdere malen onderscheiden voor de bijzondere architectuur. Eyecatchers zijn de imposante vorm van het gebouw en de door Jan Drupsteen ontworpen felgekleurde glaspanelen. Deze verbeelden gestileerde, bekende televisiegebeurtenissen, zoals de huwelijkstraan van koningin Maxima en de vieze mannetjes van Van Kooten en De Bie. Uiteraard laten we ons tuin- en vijverontwerp maximaal aansluiten bij de bijzondere architectuur.

Grote uitdagingen

De opdracht van Beeld en Geluid voor een aangrenzende tuin en vijver van 2.600 m² is op meerdere terreinen een flinke uitdaging. Ten eerste komt de tuin bovenop het dak van de bijbehorende, verzonken parkeergarage te liggen. Ten tweede moet er een hoogteverschil van drie meter gecreëerd worden. En ten derde komen het ontwerp en advies in de opdracht niet overeen met het budget en de technische beperkingen van het parkeergarage-dak. Het gewicht van de teelaarde die nodig is om een hoogteverschil te creëren, is vele malen te hoog voor de dakconstructie.

 

Donker Design ziet ondanks alle uitdagingen kansen voor het aanvankelijke plan. Met heuvels van een speciale kunststof en een laag daktuinsubstraat, blijkt het glooiende karakter in de tuin haalbaar te zijn. Een beregeningsinstallatie met vochtigheidssensoren moet voorkomen dat het terrein ondanks deze dunnere grondlaag uitdroogt. We nemen de verantwoordelijkheid op ons voor het gehele traject van ontwerp, technische realisatie tot aanleg met een vast team van ontwerpers, hoveniers en externen. Zoals in ieder groot project, stellen we een projectmanager aan als vast aanspreekpunt voor de opdrachtgever om korte lijnen te garanderen en de taken te coördineren.

'Een kleurrijke tuin passend bij de architectuur van het gebouw’

Beeld en Geluid, Hilversum
Beeld en Geluid, Hilversum
Beeld en Geluid, Hilversum
Beeld en Geluid, Hilversum

Het ontwerp

Ons tuinontwerp sluit op meerdere vlakken aan bij het pand van Beeld en Geluid. De seizoenbloeiers versterken subtiel de kleurrijke, glazen panelen op de gevel.  De strakke vijver, omrand met staal en Belgisch hardsteen, weerspiegelt de panelen. Het water daalt in zes etappes met verlichte watervallen af naar het gebouw. Hierdoor lijkt het pand uit het water op te rijzen. Hoewel de vijver een esthetische functie heeft, is de primaire functie die van blusvoorziening voor de archieven van het gebouw. De vormgeving, kleuren, vijververlichting, waterafdalingen en weerspiegelingen maken één optisch geheel van het gebouw en terrein.

Ontwerp
  • Volledige aansluiting bij architectuur
  • Innovatieve oplossingen
Realisatie
  • Eén team en één aanspreekpunt
  • Integrale projectaanpak
Service en onderhouden
  • Optimale verwezenlijking ontwerp-opzet

Gerelateerd aan dit project

Elwin de Vink

Elwin vertelt u er graag meer over

Elwin de Vink
Hoofd Ontwerp

06 - 14 48 10 95 / (0515) 41 73 25

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte over onze projecten, onze duurzame koers en samenwerkingen op het gebied van sociaal werkgeverschap.

Voorwaarden Privacy statement Disclaimer