
Wat is een groendak?
Groendaken zijn daken die dankzij een speciale dakconstructie zijn ingericht voor allerlei vormen van beplanting, uiteenlopend van vetplanten tot complete heesters en bomen. Ook bestaan er multifunctionele daken die een tuin of zelfs een bescheiden park dragen. Voor welke variant je ook kiest, de biodiversiteit, het binnenklimaat, de levensduur en de belevingswaarde hebben er veel baat bij.


Waarom een groendak?
Vele onderzoeken tonen aan dat groendaken een schat aan voordelen met zich meebrengen voor gebruikers, eigenaren en overheden. Te denken valt aan belevingswaarde, waterbuffering, biodiversiteit, opvangen van geluidsoverlast, levensduur van het dak, energiebesparing en verhoging van vastgoedwaarde.
Groendak in soorten en maten
Groendaken zijn er in allerlei soorten en maten. Veel particulieren leggen sedum op hun tuinschuur. Dit ziet er immers veel aantrekkelijker uit dan een zwart bitumen dak. Het kan ook een stuk grootser. Op kantoorpanden verschijnen steeds vaker grote, toegankelijke daktuinen en dakparken in met diverse beplanting. In de vaak versteende stedelijke omgeving zijn deze groene oasen belangrijk voor het welzijn en de productiviteit van werknemers.
Groenblauwe daken
Omdat de intensiteit van neerslag intensiveert door klimaatverandering, is er steeds meer vraag naar groendaken die veel water kunnen opslaan. Zo wordt het riool ontzien. Retentiedaken bevatten onder de groenlaag een buffer om regenwater tijdelijk op te slaan. Groenblauwe daken bevatten twee lagen, namelijk een substraatlaag die bij regenval kan overlopen naar een daaronder gelegen drainagelaag, zodat de afvoer wordt vertraagd.
Blog
Op het dak van je huis of bedrijfspand liggen eindeloos veel verduurzamingskansen. Vooral als je in de stad woont is het de moeite waard om een groendak te overwegen – onder andere om deze 7 redenen.
Extensief groendak
Groendaken kunnen daarnaast worden onderverdeeld in twee groepen: intensieve en extensieve groendaken. Een extensief groendak bestaan uit een relatief dunne laag substraat en een beplanting van met name vetplanten die geen tot weinig onderhoud nodig hebben. Dit is de standaard oplossing.
Intensief groendak
Een intensief groendak heeft een dikkere substraatlaag nodig zodat er ook vaste planten, heesters en bomen op kunnen groeien. Het spreekt voor zich dat een intensief groendak meer onderhoud nodig heeft en meer bouwtechnische eisen stelt, maar uiteraard biedt zo’n daktuin ook veel meer mogelijkheden in gebruik en beplanting. Dit is vooral interessant voor woningcorporaties, projectontwikkelaars, overheden en bedrijven die de gebruikers van hun gebouwen een unieke meerwaarde willen bieden.
Ideeën uitwisselen?
Wil je met een adviseur van Donker Groen brainstormen over de mogelijkheden van een groendak? We voorzien je graag van ideeën en adviezen!