Groen maakt gelukkig

7 redenen waarom een daktuin onmisbaar is in de stad

Op het dak van je huis of bedrijfspand liggen eindeloos veel verduurzamingskansen. Vooral als je in de stad woont is het de moeite waard om een groendak te overwegen – onder andere om deze 7 redenen.

Interesse in de mogelijkheden van een groendak?

Beleeftuin in Leeuwarden

1. Een daktuin gaat luchtvervuiling tegen.

Het is niet zo’n vrolijk begin van dit lijstje, maar wel een belangrijk cijfer: wereldwijd sterven er elk jaar 8,8 miljoen mensen aan de gevolgen van luchtvervuiling. Ter vergelijking: aan roken sterven jaarlijks 7,2 miljoen mensen.

Fijnstof is een van de grootste veroorzakers van luchtvervuiling. En daarmee komen we bij misschien wel het allergrootste voordeel van een groendak: planten filteren fijnstof. Dat is op elke locatie een pluspunt, maar in de stad, waar de luchtkwaliteit meestal niet al te best is, is schone lucht extra welkom. En met een daktuin draag je daar dus een steentje aan bij.

Daktuinn NDSM werf Amsterdam

2. Een daktuin verkoelt
Nu onze zomers steeds warmer worden en de airco’s niet aan te slepen zijn, moeten we op zoek naar alternatieve manieren om ons huis te verkoelen. Een daktuin is daar een goed voorbeeld van. Doordat de planten zonlicht absorberen én reflecteren, kan het binnen zomaar 3 tot 5 graden koeler zijn. Fijne bonus: ook in de omgeving leidt dat tot lagere temperaturen. Kun je nagaan wat er gebeurt als de hele buurt een daktuin neemt.

3. Een groendak isoleert
Als je rust en stilte wilt, ga je niet in de stad wonen. In de stad is het nou eenmaal rumoerig. Maar wist je dat een groendak dat rumoer wel enigszins kan afzwakken? Hoe dikker de plantenlaag, hoe effectiever de geluidsdemping. Vooral bij directe contactgeluiden – denk: hagel of zware regen – merk je dat verschil goed op.

De isolerende werking van planten komt ook van pas bij temperatuurkwesties: in de zomer komt de warmte minder goed naar binnen, en in de winter kan de verwarming een graadje lager omdat de warmte niet naar buiten glipt. Dat scheelt weer een paar euro op de energierekening.

4. Een daktuin bevordert de biodiversiteit
Zeg je ‘stad’, dan zeg je ‘stenen’. En toch speelt de stad een steeds belangrijkere rol voor de biodiversiteit in Nederland. Een daktuin in de stad is in dat kader dus erg welkom, mits je kiest voor de juiste combinatie van gewassen. Als je het goed doet, creëer je een fijne leefomgeving voor vlinders, vogels, bijen en andere insecten – en die zijn hard nodig in de stad.

het groene schoolplein basisschool de Leeve

5. Een daktuin is brandwerend
Water en vuur zijn geen goede vrienden – en planten bestaan net als wij grotendeels uit water. Dat verklaart dat een goed onderhouden daktuin de verspreiding van een brand vertraagt. De kans dat een daktuin vlam vat is bovendien zo’n 20 keer kleiner dan de kans dat dat met een bitumendak gebeurt.

het groene schoolplein basisschool de Leeve

6. Een daktuin reguleert regenwater
Tijdens een zware regenbui draait het riool overuren. Een groendak vermindert die belasting, omdat de planten een deel van het regenwater verdampen. Daardoor loopt er minder water het riool in, wat de kans op overstromingen verkleint.

7. Een daktuin heeft ook een sociale functie
Als andere mensen uitzicht hebben op jouw dak, maak je dat uitzicht met een daktuin in de eerste plaats natuurlijk een stuk aangenamer. Maar uit onderzoek blijkt ook dat mensen minder last hebben van stress als ze uitkijken op gevarieerd groen.

Andere opmerkelijke voordelen van groen in de wijk: er is minder sprake van agressie en criminaliteit, mensen hebben minder vaak last van angststoornissen, minder kinderen gebruiken ADHD-medicatie en ook het gebruik van antidepressiva is lager. What’s not to like?

Ideeën uitwisselen?

Werk je bij een zorginstelling en wil je graag meer weten over de mogelijkheden van een groendak? Onze specialisten denken graag met je mee.

Aaltjes in de strijd tegen de eikenprocessierups
Lint met daarop de tekst; Pas op eikenprocessierupsen!
Omhoog